Hortensia drogen

Hortensia drogen

De prachtige, grote bloemen van de hortensia zijn zeer populair bij gebruik in droogboeketten en andere decoratieve toepassingen in huis. Het mooi laten drogen van de bloemen is echter geen kwestie van geen water meer geven aan hortensia's op vaas, daar zijn enkele stappen voor nodig die u dient te ondernemen.


Niet alle hortensia's zijn geschikt om te laten drogen. Bij de schermhortensia bijvoorbeeld, zullen de kleine bloemetjes in de kern al snel uitvallen. Het best kiest u de boerenhortensia met grote bollen bloemen, de pluimhortensia of de Annabelle ofwel sneeuwbalhortensia. Hortensia's met een intense kleur geven vaak het mooiste effect.
 

Hortensia afknippen

Het drogen van een hortensia begint uiteraard met het afknippen op het juiste moment. En ook niet onbelangrijk; knip de steel niet te ver in van de boerenhortensia (hydrangea macrophylla), hier worden al knoppen gevormd voor het opkomende jaar! Een hortensia is geschikt als droogbloem wanneer de bloem bij aanraking een droog, knisperend geluid maakt en nog mooi van kleur is. Dit dient in ieder geval voor de eerste vorst te gebeuren. Knip de bloemen af op een droge, zonnige dag waarna ze klaar zijn voor het volgende proces. Het beste moment zal waarschijnlijk zijn tussen september en oktober wanneer de hortensia's op het mooist van kleur zijn.
 

Op welke manier hortensia drogen?

De bloemen van de hortensia zijn op verschillende manieren te drogen. De meest gebruikte manieren zullen wij hier onder bespreken.

Het meest mooie resultaat bereiken wij door de bloem zonder blad in een klein laagje water te zetten. Hierdoor blijft de bloemkleur het mooist behouden en de bloemen het mooist van vorm. Genieten van de bloem kunt u nu niet, u dient de bloem op een donkere, koele plek te plaatsen. U geeft de bloem vervolgens geen water meer, zodra de bloem het water heeft opgebruikt hangt u de bloem ondersteboven op op een warme droge plek. Dit drogen aan de lucht kunt u ook direct doen, zonder tussenkomst van de vaas met een laagje water. U loopt nu echter het risico dat de bloem wat zal verschrompelen. Na ongeveer twee weken zullen de bloemen mooi gedroogd zijn.
 

Gedroogde hortensia gebruiken

Een of meerdere gedroogde hortensia bloemen vormen uiteraard een prachtig arrangement in een vaas. Zeker de grote bloembollen van bijvoorbeeld de Annabelle geven een adembenemend effect. Uiteraard kunt u de hortensia ook verwerken in een bloemstuk of krans. In geval van deze laatste optie is het zelfs mogelijk de hortensia laten indrogen in de krans of bloemstuk door het oase steekschuim licht vochtig te maken. U zult ervaren dat u voorzichtig te werk moet gaan bij de gedroogde, fragiele bloemetjes waar de grote bloembol uit bestaat. U moet dan ook voorzichtig zijn bij het afstoffen van de bloemen. Een handige tip hierbij is het gebruik van een föhn waarmee u het stof voorzichtig van de bloemen blaast.

Het laten indrogen van de bloemen van een hortensia vraagt dus iets meer inspanning, maar het resultaat is verbluffend. Nooit eerder heeft u zo lang kunnen genieten van de prachtige bloemen van de hortensia!