Hortensia snoeien

Hortensia snoeien

Een veel gehoorde vraag is 'mijn hortensia snoeien, hoe doe ik dat nu precies?' Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Het belangrijkste is dan te achterhalen welke hortensia u precies bezit.


Laten we voorop stellen dat snoei voor de meeste hortensia's niet noodzakelijk is. Wel snoeien heeft echter een positieve invloed op de hoeveelheid bloemen en u houdt de grootte van de plant passend voor uw tuin. Wilt u snoeien, doe dit dan in maart zodat u de gehele winter nog kan genieten van de decoratieve bloemen!
 

Hortensia onderscheiden

Grofweg kunnen we de hortensia's in 3 groepen in delen;

  1. hortensia's die bloeien op meerjarig hout
  2. hortensia's die bloeien op eenjarig hout
  3. de meer nieuwe cultivars die zowel op meerjarig als nieuw hout bloeien

Deze groepen vereisen allen een andere manier van snoeien. Hierdoor is het dus zeer belangrijk te weten welke hortensia u bezit. Zou u bijvoorbeeld een hortensia uit groep 1 volledig kortwieken, dan hoeft u in de bloeiperiode geen bloemen te verwachten.
 

Groep 1 snoeien

Groep 1 zijn hortensia's die bloeien op meerjarig hout. Dit betekent dat de bloemen gevormd zullen worden aan takken die in eerdere jaren al zijn ontstaan. Dit geldt voor de meerderheid van de boerenhortensia en schermhortensia, de klimhortensia en de meer onbekendere soorten zoals de fluweelhortensia. Wilt u hortensia's behorende tot deze groep snoeien, snoei dan vroeg in het voorjaar, maart is hiervoor het geschikte moment; u ziet de nieuwe knoppen dan al zitten en knipt de takken terug tot net boven de eerste knop die u onder de uitgebloeide bloem tegenkomt. U kunt de plant verjongen door een deel van de oudste takken weg te knippen, wanneer u dit de opvolgende twee jaar eveneens doet, heeft u na 3 jaar een verjongde plant.
 

Groep 2 snoeien

De hortensia's uit groep 2 zijn misschien wel het makkelijkst te houden. Hiertoe behoren onder andere de pluimhortensia's en de bekende Annabelle sneeuwbalhortensia. Iedere hortensia uit groep 2 bloeit namelijk op eenjarig hout; de takken die dat jaar groeien zullen de bloemen dragen. Kortweg gezegd: zelfs als u de gehele plant terug snoeit tot 20/30 cm boven de grond zal u nog steeds van de prachtige bloemen kunnen genieten! Sterker nog; hoe verder de plant terug gesnoeid wordt, hoe groter de bloemen die de plant zal dragen! Anders gezegd; vindt u de bloemen te groot voor uw plant, snoei de plant het volgende jaar dan iets minder diep terug, bijvoorbeeld tot 60 cm, waardoor de bloemen kleiner zullen worden en de hoofdtakken sterker.
 

Groep 3 snoeien

Groep 3 bevat verschillende nieuwe cultivars waarbij u kunt denken aan de Forever&Ever serie. Deze nieuwe generatie planten zijn zo gekweekt dat ze zowel op nieuw hout áls op meerjarig hout bloeien. U kunt deze hortensia's zowel als groep 1 als groep 2 snoeien, in beide gevallen zal de hortensia gewoon bloeien.
 

Materialen

Gaat u aan de slag met het snoeien dan is het voornamelijk belangrijk een goed scherpe stevige snoeischaar te gebruiken, een papegaaienbek snoeischaar is hiervoor een zeer goede optie. Bij de klimhortensia kan het nodig zijn een heggenschaar te gebruiken wanneer u er met een gewone snoeischaar niet goed bij komt. Om uw handen te beschermen tegen schrammen en insecten kunt u het best gebruik maken van goed passende en afsluitende tuinhandschoenen.

Heel kort samengeval: snoeien in maart werkt voordelig op de bloei van uw hortensia, maar alvorens u begint is het zeer belangrijk vast te stellen welke hortensia u wil gaan snoeien. Het zou zonde zijn om het een zomer zonder uw geliefde bloemen te moeten doen!