Hortensia stekken

Hortensia stekken

Zelf uw favoriete hortensia's vermeerderen? Het kan! Door deze vermeerdering bent u er zeker van dat de hortensia dezelfde eigenschappen heeft als de hortensia waar de stekjes vanaf komen. Op deze manier kunt u op een relatief goedkope en eenvoudige manier een mooi hortensia veld in de tuin creëren.


U heeft er alleen iets meer geduld voor nodig. In principe is de hortensia niet heel moeilijk te stekken, zolang u de plantjes maar blijft verzorgen zijn groene vingers geen must! Hortensia's vermeerderen kan op verschillende manieren. De meest makkelijke methoden zijn de zomerstek en afleggen. Deze zullen wij hieronder uitgebreid behandelen.
 

Zomerstek

Zoals de titel al doet vermoeden is er ook een winterstek mogelijk bij de hortensia. Maar omdat de winterstek toch wat lastiger uit te voeren is beperken wij ons in deze blog tot de zomerstek die bijna niet kan mislukken! De zomerstek is op twee manieren uit te voeren.

Het belangrijkste is het gebruik van de juiste stekjes. Eerst zoekt u een jonge groene tak op dat eindigt met een bladpaar. Heeft u een jonge tak gevonden zonder bloemknoppen dan snijdt u deze tak schuin af op 10/15cm, net onder het tweede bladpaar. Door het schuin afsnijden heeft het stekje meer oppervlakte om wortels te kunnen ontwikkelen. Dit gaat uw nieuwe hortensia worden! De onderste twee bladeren verwijdert u van het stekje en de bovenste twee bladeren halveert u zodat de energie gaat naar het ontwikkelen van wortels.

Vervolgens bent u klaar voor het echte werk; u kunt het stekje op water zetten of in een pot met stekgrond. Let op; bij beide manieren is uitval mogelijk, dus neem altijd meerdere stekjes. Zet u het stekje op water, dan kunt u zien of de wortels ontwikkelen, zijn ze groot genoeg dan plaatst u de stek in de grond. Deze methode zou echter vaker uitval geven. Een meer gebruikte methode, waar ook onze voorkeur naar uit gaat is met behulp van stekgrond. Vul een potje met de stekgrond, dit is luchtiger en fijner dan gewone potgrond waardoor de stekjes sneller kunnen wortelen. Hierna plaatst u het stekje in het potje en zorgt u voor voldoende water middels sproeien. Zet het potje vervolgens in een kas of creëer hetzelfde warmte effect door een zakje over de pot te zetten. Het stekje staat graag op een lichte standplaats zonder in direct zonlicht te staan. Let op met water geven; bij teveel water zal het stekje gaan rotten, geef enkel water wanneer de stekgrond droog aanvoelt. U kunt controleren of het stekje wortelt door na een week of 2/3 zacht aan het stekje te trekken, voelt u weerstand, dan is het stekje bezig met wortelen. Deze zomerstek kunt u uitvoeren van juni tot en met augustus.
 

Afleggen

Een heel andere manier van stekken is door middel van afleggen. Deze manier is zeer eenvoudig, kan bijna niet mislukken, maar vraagt wel wat meer geduld van u. Afleggen is makkelijk te doen bij een hortensia met lage, soepele takken. U zorgt dat een tak gedeeltelijk onder de grond komt te liggen waardoor de tak op deze plek wortel kan schieten. Deze manier werkt als volgt: u kiest een tak uit die laag bij de grond groeit. De bovenste bladeren laat u zitten, vervolgens haalt u het blad weg tot aan de grond. U kunt de plant een handje helpen door wat schors weg te schrapen op de plek waar de tak onder de grond zal komen te liggen. Vervolgens buigt u de tak voorzichtig naar de grond waar u een smal geultje heeft gegraven. Plaats de tak in het geultje en dek de tak af met potgrond waarbij u het uiteinde boven de grond uit laat steken, dit wordt uw nieuwe hortensia. Als laatste plaatst u een baksteen over de afgedekte geul zodat alles op zijn plek blijft liggen. Vervolgens hoeft u enkel wat water te geven op zijn tijd en af te wachten. Deze methode is uit te voeren in de herfst of het voorjaar. Na ongeveer een jaar, wanneer de aflegger voldoende wortels heeft gevormd, knipt u de tak los van de moederplant. Laat de tak daarna nog enkele weken zitten voor u hem gaat verplaatsen.

Stekken is een mooie manier om meer hortensia's te verkrijgen van degene die u al bezit. Verwacht echter niet direct mooie volle planten, stekken vraagt verzorging maar vooral geduld om een goede sterke plant te laten groeien. Heeft u dit geduld niet en wilt u snel een border vol mooie hortensia's, kijk dan eens bij ons ruime assortiment waar u vele soorten, kleuren en maten hortensia's kunt terugvinden. Uiteraard vindt u de benodigdheden zoals kweekpotjes, zaai- en stekgrond ook in ons assortiment.